Blog > Komentarze do wpisu
kurczak w sosie śmietanowym

Na poczatek cos banalnie prostego, ot na swiezo wczoraj wymyslone.

Co potrzeba:

-2, podwojne piersi z kurczaka (na 4 osoby)

-600 ml śmietany, 18%

- sól

-ryż albo ziemniaki zalezy  od upodoban

- lyzka ostrej papryki w proszku

-lyzka posiekanej bazylii (najlepiej swieza)

- lyzka oregano

-lyzka oliwy do smazenia

 

 

Na poczatku trzeba wstawic na ogien ziemniaki, tudziez ryz, poniewaz zanim sie ugotuje kurczak zdazy juz ostygnac.

Zanim jednak nastawimy ziemniaki/ryz trzeba zajac sie wykrajaniem chrzastek z piersi oraz pokrojeniem jej z kostke. Drobna kostke.

Teraz mozna wlaczyc ogien pod ziemniaki.To wazne bo wtedy danie bedzie gotowe w tym samym momencie.

Kurczaka wrzucamy na rozgrzana patelnie. Po chwili sie lekko podsmazy tak ze nie bedzie widac surowego miesa. I teraz dodajemy przyprawy. Papryke bazylie i oregano. Na to leje 400 ml smietany  i sole smietane (jesli sie posoli mieso bedzie sie dluzej dusic i bedzie twarde) no i mozna wymieszac. Kiedy smietana sie juz troche zagrzeje trzeba patelnie przykryc pokrywka, zostawiajac troche dostepu powietrza i mozna wyjsc na papierosa.

Kiedy juz wrocimy z papieros, ze smietany zacznie wyparowywac woda. Mieszamy i znow przykrywamy. Po jakichs 15 minutach ze smietany utworzy sie gesty sos. Wtedy dodajemy pozostale 200 ml smietany mieszamy i czekamy jeszcze z 10 minut, ale juz nie przykrywajac patelni.

Po chwili ziemniaki powinny juz byc dobre do jedzenia. Wylaczamy ziemniaki i kurczaka. Ziemniaki odcedzamy, nakladamy, podobnie jak kurczaka.

Osobiscie zadna salatka mi do tego nie pasuje. A jesli juz to mozna by sie pokusic o salate posypana prazonymi ziarnami slonecznika i odrobina oleju z orzechow wloskich.

I co. Proste, prawda?

sobota, 19 lipca 2008, liliths_child
Komentarze
2010/02/11 16:32:30
Witam:) świetny przepis. Ale mam pytanie, jakie powinno wyjść mięso? dość miękkie?